Monday, September 08, 2008

Oracle Apps DBA Interview Questions

Oracle Apps DBA - Interview Questions

1. what is the utility to change the password of a dba schema in oracle apps? Ans: FNDCPASS
2. what are mandatory users in oracle apps?
Ans: applsys,applsyspub,apps
3. What simplay a oracle Architechture?
Ans: Desktop Tier, Application Tier, Database Tier 5. What are the components in the Application Tier?
Ans: Apache(http)
Jserver(jre)
Forms Server(f60srv)
Metric Server(d2ls)
Metric Client(d2lc)
Report Server(rwm60)
Concurrent Server(FNDLIBR)
Discoverer 6.What are main file systems in Oracle Apps?
Ans: APPL_TOP, COMMON_TOP,
DB_TOP,ORA_TOP 7. What are there in Desktop Tier?
Ans: Internet Browser, JInitiator 8. What is the location of JInitiator in the Desktop Tier?
Ans: c:\program files\oracle\Jinitiator 9. What is the location of client cache?
Ans: c:\documents and settngs\user\oracle jar Cache 10. What is the location of Server cache?
Ans: $COMMON_TOP/_pages
11. Which package will be used for the user validation by plsql agent?
Ans: oraclemypage
12. What are adadmin utilities? and Its location?
$AD_TOP/bin
Ans: 1.adadmin
2.adpatch
3.adsplice
4.adident
5.adrelink
6.adlicmgr
13.What are the location of JaVA Files?
Ans: JAVA_TOP and all PRODUCT_TOP/Java/Jar
14. What is the name of the xml file of Apps and its location?
Ans: Context Name.xml and $APPL_TOP/admin
15. what is the location of Apps environment file? and its name?
Ans: contextname.env and $APPL_TOP
16. In how many way Jar files are generated?
Ans: Normal and Force
17. Once Jar files are generated what files get effected?
Ans: All Product_top/java/jar files and Two files in JAVA_TOP they are appsborg.zip
appsborg2.zip
18. How do you see the files in zip file?
Ans: unzip -v
19.How do you generate jar files?
Ans: Using adadmin and option 5
20. How do you start the apps services?
Ans: $COMMON_TOP\admin\scripts\Contextname\adstrtal.sh apps/appspwd
21. What is the executable to generate jar files?
Ans: adjava
22. How do you relink a executable of a product
Ans: by relinking option in adadmin or adrelink
23. How do you relink AD product executable? and usage?
Ans: adrelink.sh and adrelink.sh force=y "ad adsplice"
24.When do you relinking?
Ans: 1. when you miss a executable file
2. When there is a problem with any executable file
3. When any product executable get currupted
25. What is DAD?
Ans: It is a file which stores apps passwords in hard coded format. i.e wdbsvr
26.How do you relink OS files and libraries?
Ans: using make command
27.What is compile scheman option in adadmin?
Ans: This option is used to compile/resolve the invalid objects
28. Where do you get the info about invalid objects?
Ans: from dba_objects where status=invalid

29.How do you compile an obect ?
Ans: alter object_ type objet _name compile. Eg: alter table fnd_nodes compile
30.How do you see the errors of a table or view?
Ans: select text from dba_errors where name='emp_view'
31. How do you see the errors in the db?
Ans: show error
32. How do you compile a schema?
Ans: using utlrp.sql (location is ?/rdbms/admin/) or
going adadmin, compile schema option
33. How do you know how many invalid objects are in specific schema?
Ans: select count(*) from dba_objects where status='INVALID' group by owner;
34. How do you know the package version?
Ans: select text from dba_source where name='package name' and type='PACKAGE BODY' and rownum<10>/rdbms/admin)
41. How do you load java class to databae?
Ans: loadjava
42. What are restart files? and its location?
Ans: These files contains the previouse session info about adadmin.. location is $APPL_TOP\admin\sid\restart\*.rf9
43.How do you validate apps schema?
Ans: To validate synonyms, missing sysnonyms and all grant. You can do it in adadmin. after validating it iwll produce
a report in the location $APPL_TOP\admin\sid\out\*.out
44. How do you enable maintainance mode?
Ans: using adadmin or running a script called "adsetmmd.sql ENABLE/DISABLE" (AD_TOP/patch/115/sql)
45.What is APPS_MRC Schema?
Ans: It is used for multi language support. To synchronize APPs schema and APPS_MRC
46. How to see the version of a script or form or report or etc?
Ans: grep Header adsetmmd.sql or adident Header adsetmmd.sql
strings -a GLXSTEA.fmx grep Header or adident Header GLXSTEA.fmx
47.What is the location of adadmin log?
Ans: $APPL_TOP\admin\sid\log
48. What are the oracle homes in Apps?
Ans: 8.0.6ORACLE_HOME(Dev 6i products) and IAS_ORACLE_HOME (Apache)
49. How do you configure you ipaddress at client side? and server side?
Ans: c:\windows\system32\drivers\etc\hosts and \etc\host
50. What is the location of Datbase server related scripts?
Ans: $ORACLE_HOME\appsutil\scripts\contextname
51. what is the utility to clean the concurrent manager?
Ans: @cmclean.sql ( You have download from metalink)
52. How do you stage the 11.5.10 Apps software?
Ans: using adautostg.pl
53. What is the location of the source files of forms?
Ans: AU_TOP/forms/US/
54. What is the executable to generate forms?
Ans: f60gen

No comments:

Enabling SSL or TLS in Oracle E-Business Suite Release 12.2

Enabling TLS in Oracle Apps R12.2 Here  we would be looking at the detailed steps for Enabling TLS in Oracle Apps R12.2 Introduction: ...